субота, 27. новембар 2010.

Да ли се приспела помоћ подједнако дели Краљевчанима?

Земљотрес који је пре три недеље Краљевчане завио у беду и ставио их на горе муке него што су били,само је још један показатељ неспособности државе да помогне унесрећеном народу! Сви знамо ко нам води земљу, и какви су властодржци у питању , али мислим да су се многи изненадили да је ова срамотна власт нашла начина да у толикој несрећи која је задесила наше људе извуче корист и за себе.
Не могу ни да опишем бол  и страх који су краљевчани осетили од земљотрес и кроз који пролазе и даље, скоро месец дана касније. Многи од нас су показали људскост и патриотизам, и одвојили од оног што немају и послали бар једну поруку, за разлику од политичара ми народ смо осетили искрено жаљење гледајући децу и старце како седе испред рушевина замотани у ћебад и плачу над оним што је некад био њихов дом, сада немају ништа, спавају ко зна где и чекају милостињу која до њих којима је заиста потребна није ни стигла.
Сви политичари су се измењали пред камерама, обишли две улице и једва дочекали да побегну од настале катастрофе. Али и поред тога што су својим очима видели те ужасе и велику несрећу, захваљујући ко зна чијем Богу што нису на њиховом месту, они су први ставили главу у песак  да им не видимо ни образ, пошто га они немају , већ смешак на лицу због прилике да се и они угребу.
Новац је најлепша ствар на свету, са њим се може купити све, док се потрагом и жудњом за њим све оно вредно у човеку  изгуби. Чак и да не постоји новац ништа бољи људи не бисмо били, јер свако време има неко своје зло, које ће испрљати најчистију душу и окаљати најсветлији образ, само ако му дозволимо.
Прва и највећа срамота њихова била је сума коју су издвојили, читавих 50 хиљада евра , још једном показујући колико смо ми народ Србије неважни за њих и да је важнија била парада поноса и дочек Хилари Клинтон за шта је издвојено неколико милиона евра. Вредност и будућност Србије они не виде у неколико хиљада грађана Краљева који су остали без ичега, већ у пар стотина настраних педера за чије дневнице је могло да се обнови четвртина Краљева. Провидније и глупље образложење нико није могао боље да смисли од премијера Мирка Цветковића, који је своју породицу у неколико наредних генерација дебело обезбедио, па је без срама изјавио да у буџету нема више пара за унесрећени народ док се издвојило 10 милиона еура за хватање наводних злочинаца или како их власт назива хашких бегунаца. Више нико ни не помиње милионску крађу из државне касе, која вероватно убира неком политичару камату на Кајманским острвима, ни зашто Србија мора да узима  толике кредите од ммф-  а прича о улагању у нуклеарну електрану у Бугарској, док стотине врсних економских стручњака на све стране агитује да од тога неће бити никакве користи осим још губитака, а са треће стране избацује на тендер Телеком који је једино предузеће са приходом у Србији.У свој тој конфузној ситуацији новац се одваја и за разноразна "пословна"путовања, пријеме ,повећање плата државним функционерима, сликање накарадних портрета и још велики низ "битних" ствари које ће нас увести у ЕУ.
Друго су порези на поруке и провизија код банака.Ни то није прошло без образложења, па ето док су доносили силне законе, пропустили су баш тај, не надајући се да ће нас нека непогода задестити.Иако су још истог дана обећали да ће променити закон, још увек нису , па се на смс и даље наплаћује додатни пдв, а банке  узимају провизију, очигледно је да им то није ишло у корист а и зашто би, кад су за ове три седмице само на томе зарадили два пута више него што су и сами дали за помоћ.
А како два зла не иду сама, тако је ту и треће и највеће.То је онај део где су сви нашли начин да се огребу , и то о туђу несрећу.
Постоје читави спискови појединаца , компанија, јавних предузећа, приватника, људи из дијаспоре, фондација које су само због тога и основане, политичких странака и кога све не, који су упутили своју помоћ и новчану и у виду грађевинског материјала, хране и воде. Велики број њих је изостављен да буде поменут, неким чудом медијска пажња је са њих скренута.
Како су медији писали и причали о томе деловало је као да ће Краљево бити изграђено за 15 дана.Међутим велика већина ни флашу воде није добила од те силне помоћи. Кажу ивер не иде далеко од кладе, па тако и овде, иста клапа дс-г17+-спс је на сцени и у Краљеву.
Још нико није пренео оно о чему на хиљаде изреволтираних Краљевчана говори, односно да је комисија прво обишла фамилију, пријатеље, чланове поменутих политичких партија, разноразне спонзоре којима та помоћ и није потребна и одмах донела одлуку да су баш они приоритет.
Јавна  тајна  је да је неколико грађана чије су куће потпуно или делимично уништене долазило са захтевом да се та комисија појави у њиховом дворишту, такође жалбе због појединих грађевинских фирми које ће изводити радове , а изабране су по истом систему - по бабу и стричевима! За цреп се подноси захтев, где такође има неко ко одлучује да ли је тај цреп неопходан поручиоцу, јер можда му је цреп био поломљен и пре земљотреса.
Горка сумња је- да део новца који је стигао као помоћ, већ лежи у иностраним банкама појединих политичара. Многи Краљевчани су одустали од даљег чекања и уз помоћ пријатења почели колико толико да поправљају кров над главом. Долазе људи, мајстори из целе Србије да помогну краљевчанима не тражећи ништа више од парчета хлеба и воде. Мало је оних који су имали неку уштеђевину да сами финансирају оправке па ће тако велики број људи  поред своје порушене куће постати подстанари или  остати на улици.
Још више је грађане обесправило сазнање да неће сви ни имати право на помоћ, јер како су изјавили из кризног штаба у Краљеву, за  добијање помоћи морају се донети сви уредни папири о власништву и легализацији куће, нема никакве сумње да ће сви они “по бабу и стричевима” који су ту легализацију успешно избегавали сад одједном прибавити све потребне документе, а остали јасно је ко дан ко се неснађе нема шта да тражи. Иако та помоћ није стигла из буџета они са њом управљају , дају је и ускраћују по својој вољи.их пар најсиромашнијих и угроженијих, који то заиста и јесу, и који су добили неку помоћ, искоришћени су само као добар маркетинг  политичарима. Градоначелник је на питање једног новинара да ли има каквих притужби, кратко одговорио да сви који мисле да нешто није рађено по закону могу да се обрате полицији. Свакако да могу, оној полицији чији је шеф Ивица Дачић и оном судству где законе доноси Слободан Хомен, двојица сејача србске несреће и делиоци оног што се из те несреће извуче. И где ће онда било ко отићи да се пожали.  
кад су сва врата правде у Србији затворена, и кад је сама реч правда изокренута и изврнута толико да више нема истинско значење ?!
Шта даље и како даље са оваквом владом? И колико још несреће треба да се деси, земљотреса и поплава , и колико пута ћемо још дочекати да они само окрену главу као да се то њих не тиче, а да потајно очекују помоћ са стране о коју ће да се овајде? 
Очигледно је да власт свој " чврсти демократски" став неће променити, ма колико то сама природа од ње очекивала, иако Бог све види у несрећи несрећа не бира људе тако да ће и овај пут страдати они који нај више верују у њега.

Нема коментара:

Постави коментар